Is mijn instagram geshadowbanned?

Heb je het idee dat je bereik aanzienlijk daalt? Komen er geen nieuwe volgers bij? Had je eerst extreem veel reacties op een post en nu bijna helemaal niets meer? Dan kan het zijn dan jouw Instagram een shadowban heeft!

Wat is shadowban?

Er wordt heel veel uitleg gegeven over wat ‘shadowban’ op Instagram precies is. Wat er gebeurd wanneer je ‘geshadowbanned’ bent is: jouw gepubliceerde content, je posts wordt niet meer weergegeven aan nieuwe mensen. Dat wil zeggen, jouw post is niet terug te vinden in explorer, onder de hashtags die je gebruikt of wanneer iemand gebruik maakt van de zoekoptie binnen Instagram. Je volgers zullen overigens nog steeds jouw content zien!

Waarom wordt een account geshadowbanned?

De reden dat jouw account ‘geshadowbanned’ wordt heeft vaak één grote oorzaak en dat is: het niet naleven van het Instagram beleid. Wat daar onder anderen onder valt is:

  • Mensen gaan volgen en vervolgens weer ontvolgen
  • Het geven van ‘slechte’ reacties (denk bijvoorbeeld aan enkel emoticons of een reactie die eigenlijk niet zo netjes is, al ga ik er vanuit dat je dat niet doet.)
  • Het gebruik maken van een BOT (die bijvoorbeeld mensen voor jou gaat volgen)
  • Spamreacties plaatsen onder content (bijvoorbeeld: “Mooi account, je kunt nu bij mij X kopen met X korting.” Of “volg mij terug, ik kan je account met 10.000 volgers laten groeien in 1 dag”.)
  • Spam hashtags (welke hier onder vallen kun je terugvinden in het Instagrambeleid.)

Hoe herken je of jouw account een shadowban heeft?

Als je account een shadowban krijgt, gaat dit vaak om 2 weken. Maar er zijn wel een paar stappen die je kunt doorlopen om ook écht zeker te weten dat het om een shadowban gaat. Want het kan ook gaan om een update die wordt doorgevoerd.

 

Mocht je bijvoorbeeld voor langere tijd merken dat je bereik, interactie en aantal nieuwe volgers minder wordt, dan gaat het om het posten van ‘slechte content’. Ook al heeft het het altijd goed gedaan, het kan zomaar zijn dat iemand anders betere content is gaan posten dan jij, waardoor jouw posts minder waardevol zijn. Of dat de content die je posts niet (meer) aansluit bij je volgers.

Hoe los je zo’n shadowban op?

  1. Heb geduld, een shadowban duurt in principe maximaal 2 weken. Het is een soort waarschuwing dat je het beleid hebt overtreden.
  2. Zet een advertentie op. Als je laat zien dat je bereid bent om Instagram te betalen, tja dan lost ineens alles op..
  3. Update je hashtags! Als je onder iedere post elke keer exact dezelfde hashtags gebruikt en er zit toevallig een ‘verboden’ hashtag tussen, dan kan nieuwe hashtags de oplossing zijn. (Om welke hashtags dit gaat is helaas lastig te achterhalen, alles wat online te vinden is is achterhaalt en dus niet met 100% zekerheid te zeggen of dit nu nog zo is.)
  4. Vernieuw je wachtwoord en stop per direct met het gebruiken van een BOT. (Een BOT gebruiken is echt de grootste NO-GO binnen social media!!)

Hoe voorkom je een shadowban?

Stop met het breken van de regels! Het gebeurd nog heel vaak (ook met betrekking tot adverteren) dat de regels worden overtreden. Verdiep jezelf in het beleid voordat je iets doet. Je leest ook algemene voorwaarden als je een aankoop doet, zie dit als hetzelfde.

 

Raak niet meteen in paniek als je merkt dat het aantal reacties op je posts daalt, je bereik maar niet groeit en er geen nieuwe volgers bijkomen. Je hebt echt niet meteen een shadowban op je account. Wees je wel bewust van hoe je dit kunt voorkomen, zodat je een shadowban als oorzaak kunt uitsluiten.

 

Alsnog last van de ‘symptomen’? Dan is het wellicht een goed idee om je strategie eens onder de loep te nemen. Instagram beoordeelt jouw content op authenticiteit en of deze waardevolle/nieuwe informatie bevat die relevant is voor jouw volgers. Misschien zit je onbewust in een ‘post sleur’ en is het tijd om er eens met een frisse blik naar te (laten) kijken!

Aan de slag met social media?

Wil jij graag aan de slag gaan met Instagram? Of je huidige resultaten verbeteren? Wij helpen je graag! Of je nu liever zelf aan de slag gaat middels onze training(en) of het graag wil uitbesteden. Zo weet je zeker dat je jouw Instagram inzet op de juiste manier en daarmee jouw potentiële klant bereikt en bindt aan jouw bedrijf.

Misschien ook interessant

error: Deze content is beschermd!